Tendințe 2021 în moda costumelor bărbătești

Moda masculină a fluctuat în ultimele sezoane în diferite direcții stilistice, plecând de la color-blocking-ul super bold și actual, la piese clasice, cu tăieturi simple, care respectau liniile clare ale design-ului standard masculin. Marile branduri propun styling-urile masculine foarte diferit, de la sezon la sezon, exprimând versatilitatea prin detalii de siluete, până la cele mai mici touch-uri precum forma manșetei, forma gulerului și accentele de nasturi. Moda masculină a culminat în ultimii ani reușind să exprime cele mai strong concepte, rupte din evenimentele desfășurate cu privire la zona socio-culturală prin manifestări ale hibridizărilor item-urilor din zone stilistice diferite, accesorizate în antiteză rezultând la final propuneri foarte îndrăznețe și foarte cool.

În 2021 moda masculină își dă un update și propune mult mai multe variante de zone stilistice, atât pentru zona urbană, clasică, cât și glamour, dar experimentul cel mai cool din acest an, regăsit la majoritatea brand-urilor, este mix-ul inteligent între aceste 3 zone.
Zona urbană integrează în 2021 cele mai cool mix-uri între siluetele oversized și retro, folosind ca laitmotiv accentele de negru care leagă elementele din ținute între ele și oferă un echilibru per total.

Zona clasică este reprezentată strict de zona de tailoring, propusă de toate brandurile în maniere personale, în care forma costumului masculin este reinterpretată și adaptată în funcție de noile standarde la capitolul revere, tăieturi și structuri.

Zona glamour este zona cea mai accesată în ultimele sezoane, atât când vine vorba de moda masculină, cât și când vorbim despre moda feminină. Accentele soft-glamour și hard-glamour se regăsesc în ținutele propuse pe marile podiumuri sub forma accentelor de strălucire, materialelor cu broderii scumpe, cât și din punct de vedere al asocierilor bold de texturi.

Pentru că sezoanele trecute au fost pline de abundență cu privire la toate capitolele modei masculine, 2021 vine puțin mai rezervat, dar cu un impact mult mai mare la capitolul costume bărbătești. Costumul, bref sacoul este elementul principal de la care se pornește pentru tot ce înseamnă procesul de hibridizare, deconstrucție sau reconstrucție a pieselor masculine. Baza care dă tonul unei colecții masculine strong este forma de la care se pleacă și modalitatea prin care aceasta se omogenizează prin raportul proporțiilor și structurilor. Pentru 2021 tendințele care dau startul unor noi micro-trenduri în materie de costume bărbătești sunt:

1. Sacourile purtate direct pe piele

Acest an se arată plin de surprize din partea marilor branduri, dar cele mai multe vizează zona masculină. Toată lumea se întreabă ce se află sub un sacou supradimensionat pe care un manechin îl poartă pe runway sau de ce ținutele de bărbați sunt pline de suprapuneri. Marile case de modă scapă de orice formă de inhibiție și propun serii întregi și variante diferite de nuanțe, forme și structuri ale sacourilor masculine purtate direct pe piele. Începem anul cu un twist foarte rebel prin care sacoul masculin este purtat direct pe piele, o abordare regăsită mult în zonele cu influențe spaniole. Acest artificiu stilistic este suficient de bold încât să de startul unui nou trend când vine vorba de moda masculină.

2. Explozia de culoare

În ultimele colecții scoase de marile branduri blocurile de culoare au fost leitmotivul propunerilor care au avut la baza concepte de upcycling și recycling, însă o abordare bold, plină de culoare într-un costum masculin este mult mai spectaculoasă. În general bărbații ”fug” de culoare și preferă abordările în baze reci, însă versatilitatea este cuvântul echivalent anului 2021, iar o propunere colorată într-un costum masculin de zi sau de eveniment este doza de curaj pe care marile case de modă le încurajează pentru propunerile masculine de sezon. Be rebel în acest sezon și optează pentru un costum într-o nuanță puternică de violet și accesorizeaz-o cu cea mai fină cămașă într-o nuanță intensă de turquoise.

3. Bărbații în negru

Propunerile all-black nu ies din tendințele actuale și se mențin pe poziții de acum câteva sezoane în moda masculină. Adevărul este că un bărbat într-un look complet negru emană misterul necesar prin care poate stârnii controverse. Nu subestima niciodată puterea vizuală pe care simplitatea unui all-black look o poate emana sau bărbatul modern care știe cu siguranță cum să poarte un astfel de costum în orice context. We have a word for you: notorious! Notorietatea o oferă un look impecabil și fie că vorbim despre o abordare urbană all-black, fie că vorbim despre un costum de ceremonie all-black, cel mai important detaliul este flair-ul rafinat pe care negrul îl cere când este integrat într-o ținută.

4. Costumele monocrome

Exact ca abordarea unui total look all-black, principiile care stau la baza ținutelor monocrome sunt similare. Simplitate, flair modern și atitudine rebelă sunt cuvintele cheie care clădesc realizarea look-urilor monocrome. În sezonul fall-winter 2020 și spring-summer 2021 brandurile mari au mixat zonele unie, terne și uniforme cu texturi bold, în nuanțe metalizate și culori puternice, însă layering-ul ton-sur-ton revine și ”detronează” mix and match-urile între texturi și culori. Simplitatea este considerată cel mai complex concept de abordat în ținutele prezentate pe runway și în abordările day-by-day ale bărbaților.

5. Imprimeul leopard

Nimic nu se compară cu o abordare wild când vine vorba de o ținută masculină, iar imprimeul leopard revine în forță și este propus de cele mai mari brand-uri ca fiind un statement acest sezon. Dispus pe suprafața coat-urilor, a sacourilor, a pantofilor și chiar pe suprafața întregului costum masculin, acest imprimeu exprimă sofisticat și putere vizuală foarte bine stăpânită. Leopard-print-ul a fost și este unul dintre cele mai controversate abordări la nivel de imprimeu, atât în propunerile feminine, cât și în cele masculine. Sezonul acesta leopard-print-ul vizează zona masculină, iar cum siluetele din secolul XIX revin în forță pe marile podiumuri, se propune pentru acest sezon o abordare bold masculină, inspirată din curentul Savile Row. Pentru acest sezon, mix-ul între curentul Savile Row și leopard-print-ul devine sinonim cu măiestria dusă la superlativ a hainelor croite impecabil și devine esența modei masculine în tonuri wild prin total look-uri leopard.

6. Mix-urile de texturi

Într-o paletă extinsă de asocieri, acest sezon reușește să creeze prin texturi și mix-urile de texturi o estetică soft-glamour și sofisticată în moda masculină. Complexitatea materialelor confecționate de marile branduri sugerează pentru acest sezon că, pentru a păstra formele clasice și structurate ale item-urilor sunt necesare doar liniile esențiale care să sugereze direcția de orientare a imprimeului texturilor și astfel se realizează o detaliere sofisticată și complexă a întregului look. Carouri cu imprimeu floral sau picouri cu accente organice? Sunt cele mai cool de abordat în zona modei masculine, astfel că se elimina banalul din direcțiile clasice ale siluetelor propuse și se recomandă asocieri bold.

Moda masculină continuă să se reinventeze prin cele mai sofisticate propuneri în acest sezon și dă startul unor noi abordări pentru siluetele masculine prin diferite mix-uri de culori, texturi și forme. Be bold this season!

Shopping Cart